Selamat Datang ke Halaman Inspirasi Naluri Ini

Laman Carian Alternatif Dengan Fungsi Tersendiri

Assalamualaikum..

Bantuan laman yang berfungsi sebagai enjin carian merupakan aspek yang menjadi keutamaan kepada pelayar internet selain daripada pilihan browser yang mengikut citarasa. Terdapat banyak laman yang mengetengahkan fungsi enjin carian seperti Yahoo!, Google, Wikipedia dan juga Bing! yang lebih popular dikalangan pengguna internet di seluruh dunia. Selain daripada laman-laman yang disebutkan di atas, terdapat juga beberapa lagi laman yang dibina dengan tujuan memudahkan pelayar internet mencari sumber melalui himpunan database dengan mengetengahkan fungsi enjin carian.


Di bawah ini adalah beberapa rangkuman laman-laman yang telah saya pilih serta saya gunakan mengikut kesesuaian keadaan dan bahan carian yang saya perlukan. Tidak dinafikan setiap laman carian ini mempunyai kelebihan yang tersendiri.

-Fungsi enjin carian yang mesra pengguna dan tampak tidak banyak beza dengan laman-laman carian popular yang lain.

-Sesuai untuk carian bahan dari sumber tertentu secara lebih spesifik dengan bantuan fungsi slashtag.

-Sistem yang dibina dengan pengkhususan untuk sebarang pengiraan yang melibatkan rumus atau formula matematik mahupun saintifik. Di samping itu juga setiap maklumat disertakan dengan deskripsi lengkap sebagai rujukan pengguna.

Selamat mencuba dan jumpa lagi!

p/s : Bukan untuk disalaherti mahupun disalahguna. Faham-faham sudah!! hahha..

Dari Pena Penulis,

8 comments:

joegrimjow said...

facebook pon leh cari gak
hehe

YuSeNzE - KniGhT said...

a'ah joe, fb nak carik gadis atau jejaka idaman sgt2 sesuai.. hahhahha..

ade jugak bahan menarik yg boleh kita dapati melalui pencarian di laman facebook..

Mknace said...

:) :) :)
terbaeekkk!!!

azizan4444 said...

hebat bro jumpa benda2 cmni..haha..aku taw google, google n google..awal2 dulu yahoo pemes jgk la.sekarang tak dah.haha

amirulez said...

tapi die ade limit search kan.. mcm dulu kan ade cuil.com,

YuSeNzE - KniGhT said...

chek, aku klu tgh mood rajin mmg suka try benda yang bukan2.. nak2 pulak tang bab kira2.. tu yang jumpa menatang wolframalpha..

YuSeNzE - KniGhT said...

Amirul, guna ikut kesesuaian bhn yang kita rasa perlu.. bukan semuanya fakta penting seperti yang kita nak ada kat satu tempat aje..

LadyBird said...

tq2 atas perkongsian..